Tuli vaan mieleen sellainen asia, että ne delfiinit jäi kertomatta viimeksi. Luulen muuten, että seuraavina päivinä ja viikkoina voi tulla aika paljon asioita mieleen, koska olen täällä - yksin. Mummi joutui yllättäen sairaalaan, ei mitään vakavaa, palannee parin viikon sisään. Mutta silti. Niisk.

Kävin toissapäivänä Tukholman kaupunginteatterissa katsomassa 3xNU-nimisen pamauksen: kolme näytelmää, kaksi taukoa, neljä tuntia. Isoa iloa! Paras oli  ehdottomasti ensimmäinen, joka kertoi juuri niistä delfiineistä.

Tai oikeastaan ei delfiineistä vaan apinasta ja sokeasta naisesta, jotka lähti yhdessä kuuntelemaan delfiinien laulua. "Delfiner är stora och intelligenta", sanoi apina, jonka mielestä delfiinit oli siisteimpiä eläimiä ikinä. Toinen apinan viisaus oli "det som är litet försvinner i sin egen obetydlighet". Niinhän se menee tässä kylmässä maailmassa, että kaikki pieni tuntuu hukkuvan omaan (muka)mitättömyyteensä.

Apina itse oli juurikin pieni, ei niin älykäs mutta. Se ymmärsi. Eli mukana, näki ihmiset. Lisäks se osas puhua ihmisten kieltä niin hyvin, että se sulatti kaikkien muiden (hyväsydämisten) sydämet. Ja niinhän se meni - apina-parka ymmärrettiin aina väärin. Lopulta se potkittiin pois ihmisten kielen koulusta, koska ihmisviisaat tuli siihen tulokseen, että apinoille kieli on vain kommunikointiväline. Ei tunteita, ei mitään, pelkkää kommunikaatiota. Hah, mitäpä tiesivät. Apina päätteli lopulta, että tässä maailmassa pitää olla stor och intelligent. "Isot" ja "viisaat" rulettaa, jep.

Mutta niin, onneks on delfiineitä, jotka oikeesti on suuria jä älykkäitä. Ja niillä on kaunis kieli, jota ne varmasti käyttää muuhunkin kuin kommunikaatioon. Siis olisinpa delfiini, niin osaisin uida paremmin myös vastavirtaan.



ps. Kandee muuten kattoa tää. Ei muuten, mutta tiukkaa faktaa ruotsalaisista ;)