Hieroin tänä aamuna unisia silmiäni kaksi kertaa, kun näin DN Debattin otsikon Förslaget om VM-bojkott hotar männens identitet. Fan, mitä tää nyt on, onpas äijällä pokkaa mennä väittämään tuollaista. Att han inte skämms...

Muutaman rivin varsinaista leipätekstiä luettuani ymmärsin kuitenkin (onneksi), että kyseessä onkin Ruotsin tasa-arvoasiamiehen artikkeli siitä, kuinka hänen omaan ehdotukseensa (siis siihen, että Ruotsi jättäis futiksen MM:n väliin osoittaakseen kantansa ihmiskauppaa ja prostituutiota vastaan) on suhtauduttu. Mies puhuu asiaa.

Claes Borgströmin mukaan Ruotsin jättäytyminen kisoista olis mainio keino kiinnittää huomiota aikamme orjakauppaan, naisten ja lasten myymiseen länsimaiden seksiorjiksi. Mitään suurta kertarysäyksen tyyppistä vaikutusta boikotilla ei tietenkään olis, eikä se oo tarkoituskaan, mies huomauttaa.

Tästä huolimatta suurin osa Borgströmin saamasta palautteesta on ollut negatiivista. Ehdotus tyrmätään yleisesti, sillä kukapa nyt haluaisi jättää näkemättä Ruotsin pelit MM:ssä, ja onpa sitä paitsi taas ruotsalainen ehdotus mennä neuvoman muita maita (tässä tapauksessa Saksaa) ongelmien ratkaisemisessa.

Tietysti asian voi nähdä noinkin, mutta miksei asioista voida keskustella, kun joku pamauttaa pöytään näinkin mainion avauksen? Ihmiskauppa ja prostituutio eivät todellakaan ole yksittäisten maiden ongelmia vaan meidän kaikkien. Jalkapallolla ja ihmiskaupalla ei tietenkään sinänsä tunnu olevan sen suurempaa yhteyttä toisiinsa, mutta jos asiaa ajattelee pintaa syvemmälle, päätyy väkisinkin hyvin yksinkertaiseen lopputulokseen: Joukossa tyhmyys tiivistyy. Miljoonien turistien kertarysäys varmasti lisää maksullisen seksin kysyntää, joten myös ihmiskauppa käy kisojen alla kuumimmillaan. Niin sairasta kuin se onkin.

Borgström päätyy siihen tulokseen, että monet miehet kokevat kisoista poisjättäytymisen naisten ja lasten ihmisoikeuksien takia uhkaksi identiteet(e)illeen. Naisten alempiarvoisuus suhteessa miehiin rakenteistaa ajatteluamme niin, että käsityksen kyseenalaistaminen lohkaisisi osan miesten mieheydestä - miehet  kun tuntuvat rakentavan mieheytensä sen varaan, että he ovat ei-naisia ja heillä siksi on naisia korkeampi status.

Juuri näin. Vaikka suurin osa miehistä varmasti on ihmiskauppaa vastaan, ajatteluamme leimaa silti hierarkisoinnin tarve. Sukupuoli tosin on vain yksi hierarkisoinnin väline, ja nimenomaan ihmiskaupasta keskusteltaessa olis syytä kiinnittää huomiota myös etnisyyteen. Me suhtauduttais ihmiskauppaan - ja Ruotsin mahdolliseen MM-boikottiin - varmasti paljon vakavammin, jos suomalaisia tai ruotsalaisia naisia ja lapsia kaupattais Keski-Eurooppaan seksiorjiksi.

Voi toiseus, minkä teit, ja miten susta päästäis.